Grecia - Atena şi Attica

(Pagini) > > > Atena şi Attica

Atena şi împrejurimile

În capitala Greciei trăiesc circa 5 milioane de locuitori – aproape un sfert din populaţie. Cea mai mare problemă a acesteiui oraş o reprezintă transportul în comun, foarte dezvoltat şi foarte activ, care mai ales pe timpul verii provoacă o creştere a smogului. Din fericire, guvernul manifestă grijă pentru acest aspect şi sunt preconizate măsuri pentru îmbunătăţirea aerisirii oraşului.

Acropole

"Akro polis" însemnă „oraşul de sus“. Multe oraşe greceşti au Acropole, dar Acropolele din
Atena sunt nu numai cele mai renumite , dar şi cele mai frumoase din lume. Clădirea Pantheonului domină de pe unicul pisc, amintind de vremurile de aur ale Greciei antice. Dar Pantheonul nu este singura construcţie impresionantă de aici. Veţi remarca şi templul zeiţei Nike, templul Erechthelion care marchează locul în care zeiţa Athena a pus piciorul pe pământ şi a sădit acolo primul măslin din oraş, Muzeul sau Centrul de Studiu Acropole, etc…

La sud de Acropole

Aici vă întâmpină două teatre impresionante – Herodes Attikos din perioada romană, şi teatrul lui Dionisos care nu a fost restaurat până în prezent. Imaginile alăturate ale celor două constrcţii ofera un contrast interesant. Parcul deluros, numit Pnula Pak oferă un spectacol de sunet şi lumină avînt ca tematică Acropole.

Panta nordică a Acropolelor

Una dintre cele mai graţioase părţi ale Atenei este Anafiotika. Vă veţi simţi aici ca într-un sătuc din Kyklada. Nu ar trebui să uităm de străvechea agora sau de târg, unde atenţia vă va fi atrasă de templul zeului Hefaistos şi regelui Attal. La circa 100 m este de străvechea agora, se află Forumul Roman, sau târgul. Locul arată oarecum şters, dar aici se află unul dintre cele mai rare vestigii din Atena- Turnul Vânturilor. Alte obiective de interes de mai sunt Moscheea Fethiye Tmami şi Biblioteca lui Hadrian.

Monastiraki

Este unul dintre cele mai animate centre comerciale din Atena. Cândva în piaţa Monastiraki se înălţa o biserică, dar acum nimic nu mai aminteşte aici, de liniştea de atunci. Tarabele negustorilor se întind pe străduţe şi chiar pe scări, în pasaje şi în micile piaţete.

Plaka

Este cel mai vizitat loc din Atena, care este înţesat de tarabe cu suveniruri, mici magazine şi restaurante. Merită să vizitaţi aici şi Muzeul Instrumentelor Populare, Muzeul Kanellopoulos şi Muzeul Popular Grecesc.

Alte locuri de interes

Piaţa Syntagma, Grădinile Naţionale, Muzeul Benaki, Muzeul Războiului, Galeria Naţională, Muzeul Bizantin, Muzeul Naţional de Arheologie, Pordus.

Attica

În împrejurimile Atenei, veţi găsi întreaga Grecie la o scară redusă, de aceea vă recomandăm să faceţi acest tur. În apropierea orăşelului Vouliagmen puteţi vedea templul zeului Apollo. Spre sud, în direcţia Kato Sounion se află rămăşiţele templului zeului Poseidon. La întoarcere, spre sud se întinde orăşelul Markopoulon, vestit pentru târgurile sale. Puţin mai la sud veţi da peste parcul de distracţii Rafin, unde puteţi petrece după pofta inimi. Dacă veţi continua drumul  spre sud de-a lungul ţărmului, ajungeţi la Marathon, locul unde s-a dat vestita luptă cu perşii. Nu departe, se află şi un renumit Muzeu Arheologic.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă