Grecia - Creta

(Pagini) > > > Creta

Este cea mai mare dintre insulele Greciei. Între malurile ei, se întinde cea mai lungă peşteră din Europa, situată în zona înaltă, care coboară apoi spre minunatele plaje nisipoase. Aici se află şi unul dintre cele mai renumite şantiere arheologice – Knossos.

Heraclion

Este capitala Cretei. A fost iniţial construit ca port al localităţii minoice Knossos. În sec 13 a fost cucerit de către veneţieni, care au făcut din el capitală, iar pentru apărarea acesteia,au construit fortificaţii. Acestea însă au fost curând dărâmate, iar în sec 16, s-au construit noi întărituri. Oraşul se mai mândreşte, fară îndoială, cu Muzeul de Arheologie şi Muzeul de Istorie.

Knossos

Principala atracţie o constituie aici, resturile uriaşului palat imperial minoic. Vasta construcţie avea 1300 de încăperi, iar în perioada de glorie  a civilizaţiei minoice, numărul locuitorilor a ajuns la 12000. De Knossos, se leagă legenda cunoscutului labirint şi a minotaurului. Minotaurul a fost urmaşul soţiei împăratului Minoa Pasifae şi a unui taur. Această creatură avea corp de om şi cap de taur. De aceea împăratul l-a întemniţat în labirintul de sub palatul său unde îi trimitea pentru hrană jertfe umane. Monstrul a terorizat astfel omenirea până când eroul Thesea a reuşit să îl ucidă cu ajutorul Adrianei, fica împăratului. În palat veţi vedea cu siguranţă bustul lui Evans, coarnele şi sala tronului.

Diktean Andron

Peştera Diktean Andron este locul sfânt, unde zeiţa Rhea l-a născut pe Zeus. Tatăl său Cronos, se temea pentru tronul său şi şi-a mâncat toţi copiii. Rhea nu a suportat gândul că trebuie să îl piardă şi pe Zeus, l-a ascuns, şi i-a dat lui Cronos la masă un bolovan în locul copilului. Zeus a  crescut şi a devenit un adult capabil, care într-adevăr a luat locul tatălui său şi a devenind tată pentru toţi ceilalţi zei. În peşteră se află frumoase stalactite şi stalagmite, aşa că nu uitaţi lanterna, dacă vreţi să le admiraţi.

Agios Nikolaos

Acest port este un mare centru cultural, administrativ şi de comunicaţii şi se numără printre cele mai dezvoltate centre turistice. Portul în sine, este împânzit de baruri, magazine, cafenele şi restaurante. La capătul vestic al litoralului se află mănăstirea Panagia Vrefotrofou, din sec 12. Mândria oraşului este fără îndoială, cunoscutul Muzeu Arheologic care se află nu departe de centru.

Chania

Este principala staţiune a litoralului de vest al Cretei. La nord, oraşul este scăldat de apele mării, în timp ce la sud se înalţă regiunile muntoase. Aici veţi găsi orice vă doriţi - port, târg, monumente şi muzee. Printre cele mai renumite, se numără Muzeul Arheologic, Muzeul Maritim şi Muzeul de Istorie. Chiar în port se află şi  moscheea Janissaries sau cetatea restaurată Firkas.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă