Delfi, oraşul de la poalele munţilor Parnas, era odinioară unul dintre cele mai importante locuri sacre ale Greciei antice. Conducători puternici şi pelerini săraci se adunau aici din toate colţurile ţării pentru a se sfătui cu preoteasa Oracolului, Pythia (nume generic al tuturor preoteselor Oracolului de-a lungul timpului), care cunoştea tainele viitorului.
În perioada de glorie a Oracolulului din Delfi, nici un conducător de stat nu lua decizii fără a asculta mia întâi sfatul Pythiei. Înainte de a cădea în transă şi de a prevesti viitorul, preoteasa se aşeza pe un trepied aflat deasupra unui orficiu unde ardeau frunze de laur şi tămâie, iar fumul o învăluia ca o perdea. Interesant este faptul că sfaturile şi previziunile Pythiei erau întotdeauna echivoce, trebuind apoi să fie interpretate de preoţi. Astfel, aceştia puteau influenţa într-o mare măsură hotărârile coducătorilor şi, împlicit, viaţa politică şi economică a ţării. Iar pentru a putea interpreta corect profeţiile ambigue ale Pythiei, preoţii lui Apollo (Oracolul era templul acestuia) aveau nevoie să cunoască ei înşişi foarte bine ţara şi oamenii, situaţia politică şi să aibă cunoştinţe de diplomaţie.
Templul lui Apollo se afla în antichitate la poalele Parnasului, înconjurat de alte sanctuare mai mici, care serveau drept trezorerii ale oraşelor-state de pe teritoriul Greciei actuale. Clădirile sacre erau conectate prin intermediul „Drumului sfânt” pe care pelerinii veniţi să-şi afle viitorul mergeau până la Oracol.
Chiar lângă templu era teatrul, un loc foarte important în timpul aşa-numitelor „Jocuri Pythice”, eveniment de primă mărime în Grecia antică, imediat după Olimpiade. Teatrul avea cinci mii de locuri.
Delfi a fost înscris în anul 1987 pe lista monumentelor culturale mondiale a UNESCO. Dacă doriţi să vizitaţi Grecia, nu uitaţi să includeţi în itinerarul dumneavoastră şi Delfi. Vă garantăm că nu veţi regreta!