Delicioasele smochine greceşti

Delicioasele smochine greceşti
07.10.10 14:20:03

Smochinele sunt fructele foarte gustoase ale unui arbore sau arbust care poate atinge înălţimi de până la zece metri şi care creşte în regiunile cu climă caldă din bazinul Mării Mediterane, mai ales în Grecia. Smochinul îşi are originea pe continentul asiatic, unde şi în ziua de astăzi există şi ca specie neroditoare. Se poate cultiva şi în zona noastră de climă, dar la începutul sezonului rece e necesar să fie mutat în interior sau în seră.

La fel ca majoritatea fructelor, smochinele se culeg înainte de a se fi copt în întregime, pentru a putea fi transportate fără probleme şi pentru a ajunge nealterate şi cu gustul intact pe mesele noastre. Culegătorii de smochine poatră mănuşi de protecţie, deoarece lichidul alb asemănător latexului, pe care îl conţin fructele încă necoapte, poate irita pielea. Cel mai adesea smochinele se usucă în vederea vânzării ulterioare şi, datorită conţinutului ridicat de zahăr, pot fi păstrate  multă vreme fără a se apela la conservanţi chimici.

Smochinele constituie o sursă de vitamina A, B, conţinând şi cantităţi mai mici de vitamina C. Cantitatea mare de zahăr din fructele uscate furnizează energie organismului imediat după consumare. Smochinul este cunoscut şi prin proprietăţile sale curative, utilizându-se mai ales frunzele şi coaja la prepararea de diferite unguente, comprese împotriva durerii, la tratarea bolilor ulceroase, edemelor etc.

Dar după cum probabil ştiţi foarte bine, cea mai însemnată caracteristică a smochinelor este gustul lor delicios; mai ales cele proaspăt culese în regiunile litorale ale Greciei sunt cu adevărat excepţionale. 

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă