Mănăstirile de la Meteora

07.09.09 09:18:08

Meteora este un cunoscut centru monahal şi un loc de pelerinaj creştin-ortodox cu totul unic. Stâncile Meteorei, nişte formaţiuni geologice absolut fascinante pe care oamenii au construit aceste surprinzătoare mănăstiri, sunt situate în Câmpia Tesaliei din regiunea centrală a Greciei. În fiecare an vin aici mii de vizitatori din toate colţurile lumii. Pe vârfurile stâncilor se află un complex de 24 de mănăstiri locuite de călugării retraşi aici pentru a duce o viaţă de ascetism şi pustnicie.

Aşezarea geografică şi istoria mănăstirilor de la Meteora

Lăcaşurile monahale se află la altitudini de până la 400 de metri deasupra Câmpiei Tesaliei. Din punct de vedere geologic, formaţiunile pe care au fost ridicate datează de acum mai bine de 60 de milioane de ani, din era terţiară. Stâlpii de piatră din vârful stâncilor sunt alcătuiţi din roci de gresie de culoare maro.

Primele mănăstiri s-au construit în vârful acestor stânci inaccesibile în secolul al 14-lea. În timpul celui de-al doilea război mondial complexul monahal a fost bombardat şi multe dintre obiectele de valoare din interiorul lui au fost furate. Primul constructor cunoscut al mănăstirilor de la Meteora a fost un călugăr cu numele Athanasios, care a început să ridice pe una dintre stâncile înalte o mănăstire căreia i s-a spus Megalon Meteoron (în traducere, „marea mănăstire care se ridică în aer”). În ziua de azi în mănăstire este un muzeu. În secolul al 16-lea numărul lăcaşurilor monahale de la Meteora ajunsese deja la douăzeci şi patru. Astăzi, numai şase dintre acestea mai sunt locuite de călugări. În interiorul mănăstirilor puteţi admira o mulţime de picturi murale şi relicve religioase de mare valoare.

Foarte interesant este şi faptul că, la Meteora, călugării trăiau adesea într-o perfectă izolare, fără a avea nici o cale de acces. După ce se încheia construcţia unei mănăstiri, schelele erau îndepărtate şi, odată cu ele, dispărea şi unica modalitate de acces. Astfel, călugării îşi ducea viaţa numai în spaţiul mănăstirii. Dacă doreau să părăsească mănăstirea, trebuia să se folosească de nişte coşuri coborâte cu ajutorul unor scripeţi până la baza stâncilor. În acelaşi fel ajungeau şi proviziile de alimente sus, la mănăstiri. În ziua de azi în stâncă sunt săpate trepte.

De ce trebuie să ţineţi seama când vizitaţi Meteora

Este foarte important de menţionat faptul că, atunci când mergeţi în vizită la mănăstiri, trebuie să purtaţi o îmbrăcăminte adecvată. Femeile trebuie să poarte fuste mai lungi de genunchi, iar bărbaţii – pantaloni lungi. Toţi  vizitatorii trebuie să aibă umerii acoperiţi. Dacă nu sunteţi potrivit îmbrăcaţi, puteţi să împrumutaţi obiectele de îmbrăcăminte care vă lipsesc de la casa de bilete.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă