Grecia dispune de vaste plantaţii de măslini şi se numără printre producătorii tradiţionali de măsline şi ulei de măsline de excelentă calitate. Măslinul este în cultura greacă simbolul longevităţii şi speranţei, al păcii şi reconcilierii. În Grecia antică simboliza victoria, înţelepciunea şi puterea, iar căştigătorii jocurilor olimpice erau încununaţi cu frunze de măslin şi primeau ca premiu amfore cu ulei de măsline. Măslinii nu se cultivă numai pentru fructele lor unice, ci şi pentru lemnul extrem de dur şi de rezistent. Aceste calităţi se datorează creşterii extrem de lente a măslinului, unii copaci în vârstă de o mie de ani atingând înălţimi de 15 până la 20 de metri.
Măslinele necoapte au culoarea verde. Cele complet negre sunt cele mai coapte şi din ele se extrage cea mai mare cantitate de ulei preţios. Cum se culeg măslinele? Cele destinate consumului imediat sunt culese cu mâna sau cu ajutorul unui pieptăn special în lunile septembrie şi octombrie. Măslinele din care urmează să se extragă uleiul se recoltează în mod mecanizat, cel mai adesea prin scuturarea puternică a măslinilor, în general începând din luna decembrie. Pentru ca uleiul rezultat să fie de bună calitate, măslinele trebuie depozitate în condiţii optime şi foarte bine curăţate.
Dacă nu aţi aflat până acum de ce uleiul de măsline e atât de deosebit şi de valoros, trebuie să ştiţi că are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substanţial mai ridicat decât temperatura ideală pentru prăjit – 180 grade Celsius. La aceasta temperatură, grăsimile care au un punct de fum mai scăzut se descompun si devin toxice, uleiul de măsline fiind astfel un ingredient foarte sănătos pentru gătit. De asemenea, se utilizează în industrie, de exemplu în industria cosmetică. Gustul uleiului de măsline depinde de soiul acestora, gradul de coacere şi perioada recoltării, ca şi de amplasarea livezii de măslini de unde provin, tipul solului, climă şi tehnica de extragere etc.