Metaxa

06.10.09 09:15:07

Grecia e cunoscută în toată lumea şi printr-o excelentă băutură de culoare aurie, cu numele de Metaxa. Această specialitate tipic grecească se produce prin distilarea vinului obţinut din struguri foarte copţi, cu un conţinut ridicat de zahăr. După o perioadă de maturare, alcoolul este amestecat cu vinuri de arhivă de tip muscat şi cu un extract special din plante aromatice şi petale de trandafir. Compoziţia acestui amestec este un secret al producătorilor. Pentru obţinerea Metaxei de cinci stele se foloseşte vinul din trei soiuri de struguri uscaţi la soare, care se distilează şi se maturează minimum trei ani în butoaie de stejar.

Excelenta băutură poartă încă din anul 1880 numele primului producător, Spyros Metaxas. După moartea acestuia în anul 1909, producţia băuturii a fost continuată de fiii lui, datorită cărora Metaxa a devenit un nume din ce în ce mai cunoscut. Tradiţia familiei a fost dusă mai departe în anii şaizeci de către a treia generaţie, care a construit distileria Kiffisia şi a pus bazele reţelei de distribuţie care aprovizionează la ora actuală peste 75 de ţări din toată lumea. Astfel, Metaxa se serveşte în prezent nu numai în tavernele greceşti, ci şi în restaurantele din Viena, în cluburile de la Berlin şi Praga sau în barurile new-yorkeze.  

Metaxa se poate bea atât simplă, cu gheaţă, cât şi în combinaţie cu diferite băuturi ne-alcoolice. Conţinutul de alcool al acestui lichid auriu este de aproximativ 38%. E o băutură excepţională, cu o aroma armonioasă a stafidelor şi a lemnului de stejar al butoaielor în care se maturează.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă