Ouzo

04.05.12 07:49:40

Ouzo e o băutură alcoolică tradiţională din Grecia, cu un gust excelent de anason. Cel mai adesea se serveşte foarte bine răcită sau cu cuburi gheaţă în pahar. Ouzo este un lichid transparent, dar după adăugarea cuburilor de gheaţă devine opac şi se colorează în alb. Se poate servi şi amestecat cu apă plată rece.

În Grecia se serveşte la masă împreună cu diverse aperitive, numite „meze” – rulouri din frunze de viţă umplute cu orez, măsline cu sâmbure sau cu diferite umpluturi, fructe de mare, roşii uscate, vinete cu brânză feta etc.

Gustul foarte apreciat de anason face ca ouzo să fie şi un ingredient popular pentru prepararea cocteilurilor. Puteţi încerca următorul amestec: 1 cl suc de lămâie, 3 cl coniac (Metaxa e excelent) se amestecă în shaker, se toarnă în pahare de vin şi apoi se adaugă limonadă de ghimbir. La sfârşit se toarnă 10 cl de ouzo. Paharele se pot decora cu felii de lămâie. Sperăm să vă placă!

Ouzo se produce mai ales pe insula Lesbos, situată în apropiere de coasta Asiei Mici, de unde provine această băutură. Modul de preparare e destul de simplu – ingredientul de bază e alcoolul produs prin distilarea sucului neprelucrat de struguri. Tipurile ieftine de ouzo sunt produse la rece, prin macerarea anasonului în alcool. Pentru prepararea celor mai scumpe, alcoolul se distilează încă o dată după ce au fost adăugate anasonul şi alte ingrediente. Fiecare producător de ouzo are o reţetă proprie. În afară de anason, se mai macerează şi seminţe de fenicul, coriandru, lemn dulce, mentă, scorţişoară, alune de pădure, cuişoare, flori de lămâi sau portocal etc.; unii producători adaugă şi stafide. Ingredientele, precum şi cantităţile în care se folosesc, constituie bineînţeles un secret bine păzit, deoarece garantează gustul şi aroma cu totul originale ale fiecărui produs. În timpul vacanţei dumneavoastră în Grecia, nu uitaţi să gustaţi şi această specialitate locală; s-ar putea să vă placă atât de mult, încât să doriţi să o cumpăraţi ca suvenir şi pentru acasă.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă