Simbolica drapelului naţional

25.07.12 09:20:56

Drapelul naţional al Greciei este format din fâşii alternative albe şi albastre, iar în colţul din stînga sus se află o cruce albă pe fondul unui pătrat albastru. Numărul fâşiilor este egal cu cel al silabelor frazei „Eleftheria i Thanatos” (în limba greacă „Libertate sau moarte”), motto-ul revoluţiei grecilor împotriva imperiului otoman din secolul al 19-lea.

În acelaşi timp, există o serie de teorii conform cărora numărul fâşiilor albe şi albastre este egal cu numărul literelor din care e alcătuit cuvântul „eleftheria” – „libertate”. Dorinţa de libertate i-a inspirat pe greci de-a lungul a patru sute de ani de luptă îndârjită împotriva opresorilor turci.

Fâşiile orizontale ale drapelului Greciei simbolizează valurile alb-albastre ale mării care înconjoară ţara. Datorită alternanţei culorilor alb şi albastru, drapelul naţional grec aminteşte în zilele când bate vântul de valurile înspumate ale Mării Egee, din care lipsesc numai insulele.

Crucea albă din colţul din stânga sus al steagului simbolizează respectul şi loaialitatea grecilor faţă de biserica ortodoxă a ţării. De asemenea, exprimă importanţa creştinismului în procesul de formare a poporului grec modern. În timpul ocupaţiei otomane, biserica ortodoxă i-a ajutat pe greci să suporte robia şi să-şi conserve propriile valori culturale – limba, credinţa moştenită de pe urma imperiului bizantin şi, mai ales, identitatea etnică. Creştinismul este şi în ziua de azi religia principală a poporului grec.

Culorile drapelului, albul şi albastrul, simbolizează şi spuma mării, din care în mitologia greacă s-a născut Afrodita zeiţa frumuseţii şi a iubirii. Steagul oglindeşte şi cerul albastru al Greciei în zilele frumoase cu soare şi cu câţiva norişori albi.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă