Grecia - Grecia Centrală

(Pagini) > > > Grecia Centrală

Grecia Centrală

Grecia Centrală este aproape locul ideal, deaoarece spre deosebire de litoralul de vest, care este plin de staţiuni de plajă moderne, oferă mai ales, giuvaieruri istorice. Această zonă deluroasă cuprinde pe de o parte, delurile Pindos, dar şi dealurile Parnas , situate mai la sud.

Osiou Louka

Este o mănăstire de călugări, care se află pe un câmp de măslini înconjurat de munţi. Se găseşte la numai câţiva kilometrii de şoseaua principală dintre Atena şi Delfi. Mănăstirea a fost închinată sfântului Luca, care a fost cunoscut pentru credinţa sa, încă de mic copil. Capela de aici, se mândreşte cu cele mai bine conservate fresce din întreaga ţară. Mănăstirea în sine, impresionează prin mozaicul de aur sau cripta cu rămăşiţele Sfântului Luca.

Delfi

A fost considerat în vechea Grecie, ca centru al pământului.Era vorba despre un oracol antic, unde se preziceau cele mai importante momente ale istoriei greceşti. Pelerinii cereau aici sfaturi de la Pythia, cea mai cunoscută prezicătoare din acele vremuri. Prezicătoarea nu era o persoană anume, dar de cele mai multe ori era o femeie în jur de 50 de ani, despre care se spunea că zeul Apollo, a înzestrat-o cu darul prevederii viitorului. De obicei, aceasta şedea pe stânca Sibilină situată nu departe de templul lui Apollo. Printre alte locuri interesante se numără, teatrul destul de bine păstrat, stadionul sau muzeul local.

Meteora

Se numără printre cele mai maiestuoase locuri din întreaga lume. În traducere însemnă “Stâncile din aer“, ceea ce este mai mult decât grăitor. Stâncile s-au format cu circa 30 de milioane de ani în urmă, pe fundul mării, iar când marea s-a retras, aceste formaţiuni ciudate au apărut în întreaga lor splendoare. Vârfurile stâncoase, au fost considerate din totdeauna, ca locuri pline de spiritualitate. Datorită accesului dificil spre acestea, adesea au servit drept refugiu pentru pustnici, care găseau aici liniştea necesară pentru meditaţie. Nu este deci de mirare, că în 1336, aici a apărut prima mănăstire. Megalo Meteoro a fost întemeiată de călugărul Athanasios, pe un platou stâncos înalt de 534m. Athanasios a fost curând urmat de alţi călugări din vremea sa, iar în locul respectiv, au mai apărut 24 de mănăstiri. Dintre acestea s-au păstrat 13, 6 fiind accesibile publicului. Programul de vizitare al acestora se modifică adeseori, motiv pentru care, este bine să vă informaţi în prealabil. Pentru accesul vizitatorilor, în stânci au fost săpate scări înguste care însă sunt de dată mai recentă. Pe timpuri, accesul în mănăstiri se făcea cu ajutorul uni coş special, atârnat pe un cablu.

Ioanina

Caracteristic acestei capitale de regiune, sunt zveltele minarete ale citadelei lui Ali Paşa, care se înalţă deasupra copacilor de pe malul lacului Pamvotis. Când veţi sta de vorbă cu localnicii, nu este bine să-l lăudaţi prea mult pe Ali Paşa, întrucât era un tiran criminal, iar amintirea despre domnia sa crudă, este încă vie. Pe timpul dominaţiei turce, au înflorit însă artele şi meseriile, în special prelucrarea argintului. Cele mai frumoase lucrări pot fi admirate în Muzeul Bizantin iar cu lucrări unicat se poate mândri şi Salonul Lucrărilor din Argint. Merită de asemenea, văzută Moscheea Învingătoare, în faţa căreia se află mormântul uitat şi nemarcat a lui Ali Paşa. Alte locuri importante mai sunt: Muzeul Artelor Populare, Muzeul Arheologic şi Muzeul lui Ali Paşa.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă