Grecia - Paros

(Pagini) > > > Paros

Paros

Paros este cea de a treia ca mărime, între insulele arhipelagului Kyklada, şi este cunoscută pentru extracţiile de marmură. Datorită acestora Paros a prosperat în totdeauna şi nu a avut nevoie să atragă turişti, în la fel de mare măsură ca şi vecinele sale. În perioada clasică marmura de aici a fost folosită ca materie primă de către cei mai buni sculptori şi arhitecţi, motiv pentru care Paros a devenit izvor de materie primă pentru intreaga Grecie. Din marmură de Paros a fost făcută în secolul 2 Î.Hr, statuia lui Venus din Milo, sau stauia zeiţei înaripate a victoriei din insula Samothraki. Ambele lucrări se numără printre principalele exponate ale Louvrului parizian.

Cu toate acestea, pe timpul verii, în Paros este destul de aglomerat, în special atunci când vântul îi adună aici pe surferii din întreaga lume. Un loc foarte monden a devenit portul Naoussa, unde pe lângă gustări delicioase, puteţi să vă răsfăţaţi făcând cumpărături sau să vă lăsaţi duşi cu ajutorul taxiurilor marine, spre cele mai frumoase plaje, care se află în nordul insulei în apropiere de Lagera.

Oraşul principal Paros

Oraşul principal este Paros sau Paroikia, care atrage în primul rând prin catedrala sa bizantină Panagia Ekatondapiliani din secolul 10, un exemplu relevant pentru folosirea marmurei în construcţii. În imediata ei vecinătate, se află Muzeul Arheologic, unde puteţi admira diferite lucrări din marmură de Paros, precum şi un unicat al cronicii din Paros. Această carte gravată în marmură povesteşte despre istoria greacă încă din secolul 16 Î.Hr. Oraşul se află într-un port ascuns, pe litoralul de vest. În afară de centrul aglomerat, care oferă diverse experienţe sportive şi culturale, aici veţi găsi şi mirifice străduţe lăturalnice, în lungul cărora se înşiruie căsuţe kikladice tradiţionale cu curţi pline de flori.

Paros îi cucereşte pe amatorii de vacanţe romantice la mare, cu iz de istorie.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă