Denumirea peninsulei datează din Evul Mediu. În traducere înseamnă „insula lui Pelopos.“, fiul lui Tantal, unul dintre fii lui Zeus . Tantal a vrut să se convingă dacă zeii sunt atotcunoscători şi atunci când au venit la el să mănânce, l-a omorât şi l-a servit la masă pe propriul fiu- Pelopa. Desigur, zeii şi-au dat seama, iar pe Tantal l-au pedepsit aspru. L-au legat de un pom unde a răbdat de foame şi de sete. De fiecare dată când încerca să se apropie de apă sau mâncare acestea se îndepărtau de el, pentru ca după câteva momente să se apropie din nou.
Insula oferă un relief înalt împădurit, dar şi plaje nisipoase pitoreşti în zona ţărmurilor. Aici se află cele mai însemnate descoperiri arheologice din întreaga lume, cum ar fi Micena, Olimpia sau Epidauros.
Corint
Oraşul în sine, trăieşte de pe urma producţiei agricole şi nu este interesant în mod special. Printre cele mai mari atracţii se numără, descoperirile arheologice ale Corintului antic şi Muzeul de Arheologie, care se află în imediata vecinătate. Fără îndoială un loc atrăgător este şi strâmtoarea Corint. Este foarte îngustă, iar priveliştea vaselor care navighează printre stâncile abrupte oferă o trăire inedită.
Epidaurus
Aşa cum s-a mai spus, este vorba despre una dintre cele mai bogate şi mai frumoase descoperiri arheologice, unde se află un teatru antic renovat, folosit intens în special pe timpul festivalului de teatru de vară din Atena. Teatrul a fost construit în sec 4Î.Hr, iar în cele 55 de rânduri ale sale încap 14000 de spectatori. Epidaurus este însă înconjurat şi de alte clădiri interesante, printre care menţionăm templu închinat zeului Asklep, muzeul local, sau „tholosul „ circular a cărui utilizare nu a fost desluşită până în prezent.
Micena
Sunt cele mai importante descoperiri peloponesiene şi de aceea şi cele mai vizitate. Chiar la intrarea în oraş vă va atrage atenţia Poarta Leilor, şi inscripţia săpată în poartă care datează din sec 13 Î.Hr. Imediat după ce treceţi prin poartă pe partea dreaptă veţi vedea mormintele împărăteşti. În acest loc au fost cândva descoperite 14 kg aur, sub forma unor măşti mortuare, despre care se spune, că una a aparţinut împăratului Agamemnon. În ruinele palatului imperial se află rămăşiţele încăperilor imperiale, băilor, saloanelor de primire sau sălilor tronului.
Olimpia
Tocmai aici au apărut originalele Jocuri Olimpice, care au avut loc pentru prima dată în anul 776 Î.Hr. şi tot aici se află stadionul, unde au fost organizate jocurile şi unde se aprinde flacăra olimpică, simbolul Jocurilor Olimpice. Vechea Olimpia reprezintă de altfel, un complex extins, asemănător satelor olimpice de astăzi. În centru, sunt ruinele templului lui Zeus, dar veţi găsi aici şi ruinele Leonidaion şi un hotel pentru oaspeţii de vază. Bouleuterion este un hotel care a servit pentru întâlnirea reprezentanţilor de atunci ai Comitetului Olimpic Internaţional. Templul zeiţei Hera era folosit pentru onorarea eroilor sportivi, însă clădirea este mult mai mică decât templul lui Zeus. Chiar în faţa Olimpiei se ridică Muzeul Arheologic, renovat, unde se află una dintre cele mai frumoase descoperiri arheologice.