Grecia - Rhodos

(Pagini) > > > Rhodos

Dodekanesos

În traducere, înseamnă 12 insule. Pe greci nu poţi să îi iei într-u totul în serios, pentru că de fapt este vorba de 14 insule importante, trei mai puţin locuite şi o sumedenie de altele nelocuite. Dodekanesos este arhipelagul cel mai de sud al Greciei, fiind astfel şi cel mai călduros, motiv pentru care se numără printre cele mai îndrăgite zone din Grecia. Majoritatea insulelor se află în apropierea frontierei cu Turcia, insuliţa Kastellorizo fiind la numai 3 km de Turcia. Deşi insulele sunt atât de apropiate de Turcia, influenţa turcă asupra culturii locale este minimă, aici prevalând mediul italian.

Rhodos

Este cea mai mare insulă a arhipelagului şi este căminul a 100 000 de locuitori. Fluxul turistic este dominant, în special pe litoralul de nord, unde un oraş se întrepătrunde cu altul, apărând astfel un lanţ întreg de hoteluri, restaurante şi locuri de agrement. regiunea a devenit astfel, ideală pentru cei care în timpul zilei preferă să lenevească pe plajă, iar în timpul nopţii să redevină activi în baruri şi discoteci. Principalul oraş este Rhodos, care la sfârşitul anului 1988 a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO. Printre cele mai cunoscute locuri se numără, Oraşul Vechi, cu impresionanta sa cetate de pe vârful dealului, Palatului Maeştrilor şi Drumului Cavalerilor, care este frumos pietruit. Acesta a fost îngrijit cu atenţie sute de ani, şi este mărginit de reşedinţele unor cavaleri ai ordinului cavaleresc Sf.Ioan. Nu departe de intrarea în oraşul vechi, se află Muzeul Arheologic. Mai merită să vizitaţi şi Muzeul Bizantin, amplasat într-o biserică din secolul 13, precum şi Muzeul Artelor Aplicative.

Lindos

Orăşelul se află pe partea de est a insulei, la sud de Rhodos. Primii locuitori s-au aşezat pe aceste locuri în anul 3000 Î.Hr. Ruinele acropolei de aici sunt înalte de 116m   şi datează din secolul 4 Î.Hr. Pe acest loc se înălţa cândva, templul zeiţei Athena, care a fost unul dintre cele mai respectate temple din Grecia antică, unde a venit să se închine chiar Alexandru cel Mare. Ruinele sunt impresionante, în prezent din coloanele iniţiale mai există doar căteva. Pe acropole se găseţte de asemenea, biserica Agios Ioannis, din secolul 13. Stânca pe care se află acropolele este înconjurată de creneluri, care au fost înălţate de cavalerii din Rhodos în secolul 13. În localitate, este interzis accesul automobilelor, măsură care însă nu este greu de respectat, având în vedere că străduţele sunt mult prea înguste pentru maşini.

Petaloudes

„Valea fluturilor“ se află pe partea de vest a insulei şi se numără printre cele mai căutate destinaţii. Denumirea mai exactă ar fi „Valea moliilor“ însă aceasta nu ar suna atât de atrăgător. În perioada dintre iunie şi septembrie, aici se găsesc milioane de astfel de insecte. Sunt atrase de răşina neobişnuiţilor pomi de ambră, al cărei miros este asemănător cu vanilia. Această răţină se foloseşte la confecţionarea lumânărilor.

Ultimele curiozităţi...

25.07.2012 Simbolica drapelului naţional
04.05.2012 Ouzo
26.03.2012 Excursii cu bicicleta

Ultima discuţie...

12.03.2012 karpathos
30.07.2011 cazare

Ultima fotografie...

pe insula Corfu
pe insula Creta
străduţă din Grecia
la malul mării
bisericuţă